Ο Νίκος Παπαδογιάννης και ο Δημήτρης Μαυροειδής στο BEST 20/20 (20.07)

Η Δευτέρα 20 Ιουλίου ήταν μία ξεχωριστή ημέρα για τον Σύλλογο μας. Στα πλαίσια του προγράμματος Basketball Elite Summer Training – BEST 20/20, ο Σύλλογος υποδέχθηκε δύο διακεκριμένες προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού.

H εισαγωγή έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την παρουσία του αρχηγού της Ανδρικής Ομάδας που έχει γράψει μία σημαντική διαδρομή στο Γ.Σ. Γλυκών Νερών συνδέοντας την παρουσία του με μεγάλες επιτυχίες. Ο Παναγιώτης Γαϊτανάκης μίλησε στους μικρότερους συναθλητές του για τις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν την διαδρομή ενός αθλητή σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο και την σημασία της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση και εξέλιξη τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.

Ο Δημήτρης Μαυροειδής, με 18 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, μίλησε στους αθλητές του προγράμματος για την όμορφη με επιτυχίες και προκλήσεις διαδρομή του. Ανάμεσα στους πολλούς σημαντικούς αθλητικούς σταθμούς της ζωής του ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι:

– Το ντεμπούτο του, τον Ιούνιο του 2003, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όταν σε ηλικία 18 ετών βοηθάει καθοριστικά το Γ.Σ. Περιστερίου να κατακτήσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της Α1 απέναντι στον Ολυμπιακό.

– Το προσωπικό ρεκόρ αξιολόγησης στο σύστημα tendex που πέτυχε ως παίκτης του Αμαρουσίου με 1,991 (17 πόντους, 5 rebounds, 2 κλεψίματα σε 10 λεπτά συμμετοχής) σπάζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Roy Tarpley.

– Η μεγάλη απόφαση που τον έφερε, σε ηλικία 25 ετών, στην κορυφαία Liga ACB και στην ομάδα της Bilbao Basket με την οποία θα φτάσει στον Τελικό του Πρωταθλήματος Ισπανίας και θα παίξει στο Top8 της Euroleague.

– Η συμμετοχή του στην back to back Euroleague πρωταθλήτρια ομάδα του Ολυμπιακού την περίοδο 2012 – 2013.

– Η ανάδειξη του σε κορυφαίο παίκτη του 1ου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος Basket League για την περίοδο 2018 – 2019 με την ομάδα του Κολοσσού Ρόδου.

– Οι κατακτήσεις 3 κυπέλλων, του FIBA Basketball Champions League και δύο Κυπέλλων Ελλάδας, με την φανέλα της αγαπημένης του ΑΕΚ.

– Οι συμμετοχές του στην Εθνική Ελλάδας με τις ομάδες Παίδων, Νέων και Ανδρών και ιδιαίτερα η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και η πρόκριση με την Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019

Τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά παράσημα της ζωής του ήταν αυτά για τα οποία θέλησε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση κατά την ομιλία του. Στα 17 του χρόνια κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών συνδυάζοντας εντατική μελέτη και εντατική προπόνηση. Στα 28 του χρόνια διαχειρίστηκε ένα μεγάλο τραυματισμό που τον έφερε εκτός παρκέ για 19 ολόκληρους μήνες και έθεσε σε αμφιβολία την ίδια την συνέχιση της καριέρας του. Στηρίγματα του, στη δύσκολη αυτή περίοδο, ήταν η αμέριστη υποστήριξη της οικογένειας του, η αυτοπεποίθηση του και η φιλοδοξία του να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο. Στην περίοδο του σοβαρού τραυματισμού του συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή δίνοντας παρουσίες στα νοσοκομεία, στα χειρουργεία και διαβάζοντας ενώ η εκτόνωση του ήταν παίζοντας κρητική λύρα – ως υπερήφανο τέκνο του ιστορικού χωριού Βρύσες Μιραμπέλου – και ηλεκτρική κιθάρα με δυνατά ροκ κομμάτια. Στα 32 του χρόνια επέστρεψε, 4 χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, στην Εθνική Ομάδα, ως βασικό μέλος της, οδηγώντας την με επιτυχία στα Προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 νιώθοντας υπερηφάνεια και δικαίωση για όλη του την προσπάθεια και τιμώντας το εθνόσημο αναφέροντας ‘Θα δίνουμε πάντα ό,τι έχουμε για την Εθνική‘. Στα 35 του χρόνια, το καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID19, ο ίδιος συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και να έχει σαν στόχο την συμμετοχή στο επερχόμενο Final 8 του FIBA Basketball Champions League και έναν ακόμη τίτλο στην 19η χρονιά του.

Ο Δημήτρης Μαυροειδής διαχρονικά υπήρξε – και συνεχίζει να είναι – ένας πολύ αξιόπιστος και εξαιρετικός συμπαίκτης, ο βιγλάτωρ* της ΑΕΚ και της Εθνικής μας ομάδας!

* Βιγλάτωρ: Ο φρουρός που βρίσκεται σε παρατηρητήριο σε ψηλή θέση

Την σκυτάλη, ή καλύτερα την assist, από τον Δημήτρη πήρε στην συνέχεια ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δημοσιογράφους και αθλητικογράφους και εδώ και δύο χρόνια συγγραφέας, ο Νίκος Παπαδογιάννης. Όπως και η ιστορία του Δημήτρη Μαυροειδή, η διαδρομή του Νίκου ξεκίνησε στην ηλικία των 18 ετών και μάλιστα με αεροπλάνο. Θητεύοντας δίπλα στον Φίλιππο Συρίγο, έχει γράψει με σεμνότητα αλλά και με μία ισχυρή – σε θέματα αξιών και χαρακτήρα – πένα την δική του ξεχωριστή ιστορία.

Τα δικά του milestones είναι επίσης πολλά και αρκετά από αυτά αναφέρθηκαν στα όσα με πολύ αγάπη μετέφερε στους μικρότερους και μεγαλύτερους αθλητές των Γλυκών Νερών.

– 1987: Έζησε ως νέος δημοσιογράφος από πολύ κοντά την εποποιία του Eurobasket και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Γκάλη, το Γιαννάκη, τον Φασούλα και τα άλλα παιδιά της Εθνικής.

– 1988: Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κορυφαίου ιστορικού περιοδικού ‘Τρίποντο’.

– Στη διάρκεια της μέχρι σήμερα δημοσιογραφικής του καριέρας, εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία για 27 χρόνια και συνεργάστηκε με πολλά ιδιωτικά, δημόσια και συνδρομητικά κανάλια.

– Έχει καλύψει 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου και πάρα πολλούς αγώνες μπάσκετ σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων και Συλλόγων.

– Το συγγραφικό του έργου ξεκίνησε το 2018 με το βιβλίο Ο Νίκος λείπει. Μέσα από εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, απίστευτες μα αληθινές, ιστορίες, σε 5 ηπείρους, 7 θάλασσες, 60 χώρες, 3 δεκαετίες, δεκάδες απρόοπτα και χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα και ενίοτε και μπασκετικές αναφορές, μοιράζεται με τον αναγνώστη την μαγεία των ταξιδιών, των διαφορετικών πολιτισμών και των απρόοπτων στιγμών.

– Το 2020 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του, Τα ματς της ζωής μας. Στα 31 κεφάλαια του βιβλίου και στις 300 σελίδες του, ο αναγνώστης ξεναγείτε στα αλησμόνητα ματς της ζωής που έζησε από απόσταση αναπνοής με κομμένη την ανάσα. Ο Νίκος γράφει για τους απίθανου θριάμβους του 1987 στην Αθήνα, του 2005 στο Βελιγράδι και του 2006 στην Saitama, για την αγιάτρευτη αθλητική πληγή του Eurobasket της Dijon στη Γαλλία το 1999, για την αληθινή τραγωδία του 1993 με τον τρομακτικό αυτοτραυματισμό του Boban Jankovic στο κλειστό της Νέας Σμύρνης καθώς και για πολλές άλλες μπασκετικές ιστορίες.

Από το 1984 έως το 2020 και την ομιλία του στα παιδιά του Γ.Σ. Γλυκών Νερών, η ίδια φωνή που βράχνιασε από τις περιγραφές αγώνων ήταν αυτή που ακούστηκε καθαρά στο Κλειστό Γυμναστήριο. Μεταξύ των όσων είπε ξεχώρισε η αναφορά του στην σημασία όχι τη νίκης ως αυτοσκοπό, αλλά στη διαδρομή και στο ταξίδι που προσφέρεται από τον αθλητισμό. Αναφέρθηκε στην αξία της ανάγνωσης βιβλίων και στην μόρφωση ώστε η εκπαίδευση του αθλητή να συνδυάζεται με μία δυνατότητα αντίληψης για τα τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά θέματα που συνυπάρχουν και προκύπτουν παράλληλα με τον αθλητισμό.

Ένα βασικό στοιχείο της δικής του φιλοσοφίας ζωής, όπως το εκφράζει προς τις μικρότερες ηλικίες: Να είστε τολμηροί. Να διερευνάτε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και από την εύκολη πρώτη εικόνα. Να δοκιμάζετε νέες εμπειρίες. Να ταξιδεύετε.

Ο Νίκος Παπαδογιάννης είναι ο συνοδοιπόρος μας στο μπάσκετ, μα και σε πολλά περισσότερα αθλητικά και μη γεγονότα, εδώ και 33 χρόνια. Είναι, όπως και ο ίδιος δηλώνει, από τους τυχερούς που έκαναν την τρέλα τους επάγγελμα και το επάγγελμά τους τρέλα. Είναι ένας από τους, λίγους, θεματοφύλακες της Εθνικής μας Ομάδας και η παρουσία του στο BEST 20/20 αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή για τον Σύλλογο. Pura vida tico!